Мережева комунікація Дональда Трампа крізь призму концепції VUCA - Федонюк, Сергій Валентинович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У статті досліджено комунікацію Дональда Трампа під час його обрання на пост президента США крізь призму концепції VUCA (мінливість, невизначеність, складність, неоднозначність) та аналізується роль цифрових комунікацій у його політичній діяльності. У контексті VUCA комунікація Д. Трампа призводить до посилення поляризації, емоційної мобілізації, руйнування традиційних інформаційних інститутів та персоналізації політичних стратегій. Виборча кампанія Д. Трампа стала зразком алгоритмічно керованого інформаційного впли-ву, що сприяло поширенню емоційно зарядженого контенту, делегітимації традиційних медіа та радикалізації суспільних настроїв. Його президентство супроводжується зміцненням виконавчої влади, загостренням внутрішньополітичних конфліктів, а також переглядом зовнішньополітичних союзів. У міжнародній площині адміністрація Д. Трампа демонструє ізоляціоністську риторику, зменшує залученість США у багатосторонні ініціативи, скорочує військову підтримку ключових партнерів, включаючи Україну, посилює економічний протекціонізм і змінює санкційну політику, внаслідок чого виникає інформаційна невизначеність, що ускладнює дипломатичну та безпекову ситуацію. У контексті боротьби України проти російської агресії непослідовність риторики та зменшення військової підтримки Вашингтоном посилюють інформаційну невизначеність і дипломатичні виклики.Дослідження підтверджує, що цифрова комунікація Д. Трампа є інструментом політичного впливу та каталізатором VUCA-тенденцій, які трансформують сучасні демократичні процеси, спричиняючи системні зміни у внутрішній і зовнішній політиці, а отже є необхідність переос-мислення стійкості демократичних інституцій в епоху, коли цифрова комунікація формує політичні реалії швидше, ніж традиційні механізми управління здатні реагувати.
Keywords: Трамп; VUCA; цифрова комунікація; виборча кампанія; політична поляризація; міжнародна безпека; мережевий уплив; 327(73):32.019.5+316.77