Профілактика травматизму під час проведення занять із фізичної культури та спорту - Ніфака, Ярослав; Nifaka, Yaroslav (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті розглянуто питання збереження здоров’я учнів / студентів під час проведення занять / змагань із фізичної культури та спорту. Актуальність теми зумовлена збільшенням нещасних випадків на вказаних заняттях / змаганнях. Завдання дослідження полягає в окресленні основних причин травматизму та в наданні рекомендацій щодо їх усунення. Серед причин травматизму зазначаються такі: невідповідність умов проведення занять, недостатня організація навчально-тренувальних занять, неправильна методика їх проведення, порушення правил лікарського контролю, незадовільна профілактика травматизму, низька відповідальність викладача / тренера, порушення дисципліни учнями / студентами, несприятливі метеорологічні умови під час проведення занять / змагань. Мета викладача / тренера – визначити причини травматизму та вжити відповідні заходи для його попередження, навчити учнів / студентів прийомів самостраховки. Розв’язання вказаної проблеми також залежить від налагодженої взаємодії всіх ланок навчального процесу. The article reveals questions on health protection of pupils and students during classes on physical culture and sport. Topiclaity of the questions is dictated by increasing of amount of accidents while conducting classes and competitions on physical culture and sport. Tasks of the research are to define the main reasons of traumatism and development of recommendations of their elimination. The reasons of traumatism are discrepancy of conditions of conducting of classes and competitions, insufficient their organization, wrong methodology of conducting, violation of rules of medical control, low responsibility of a teacher or trainer, violation of discipline by pupils and students, adverse weather conditions duting lessos or competitions. Task of a teacher or trainer is to define reasons of traumatism, taking measures against their elimination, teaching of pupils and trainers actions of self-safety. Solving of this problem depends on interaction of all links of educational process.
Traumatism Prophylaxis During Conducting Physical Culture and Sports Classes
Keywords: збереження здоров’я; травма; фізичне виховання та спорт; причина; техніка безпеки; health saving; tauma; physical culture and sport; reason; safety technics