Лишайники роду Cladonia Hill. ex P.Browne на Українському Розточчі. 1. Секції Cocciferae (Del.) Vain та Ochroleucae Fr. - Пірогов, Микола Володимирович; Волгін, Сергій Олександрович; Pirogov, N. V.; Volgin, S. O. (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2010)
Аналіз публікацій і власних польових спостережень дали змогу встановити наявність у фізико-географічному регіоні Розточчя 9 видів лишайників з роду Cladonia Hill. ex P. Browne, секцій Cocciferae (Del.) Vain. та Ochroleucae Fr. Із них на Українському Розточчі трапляються 6 видів, серед яких 4 види – Cladonia digitata (L.) Hoffm., C. deformis (L.) Hoffm., C. pleurota (Flörke) Schaer., C. sulphurina (Michx.) Fr., – а також один підвид – Cladonia macilenta Hoffm. ssp. floerkeana (Fr.) V. Wirth – для території наведені вперше. Обговорені екологічні, ценотичні та географічні особливості описаних кладоній із зазначенням класів рослинності, у фітоценозах яких ці види трапляються на Українському Розточчі або можуть бути виявлені. Data on 9 lichen species of the genus Cladonia Hill. ex P. Browne, sections Cocciferae (Del.) Vain. and Ochroleucae Fr. are provided for Roztochya region on the basis of the own field observations and thd cited publicationns. Among them, 6 species occur in the Ukrainian part of Roztochya. Data on 4 species, Cladonia digitata (L.) Hoffm., C. deformis (L.) Hoffm., C. pleurota (Flörke) Schaer., C. sulphurina (Michx.) Fr., and 1 subspecies, Cladonia macilenta Hoffm. ssp. floerkeana (Fr.) V. Wirthe are reported for the first time for this territory. Ecological, coenotic and geographical features of the cited species are discussed. Plats communities in which investigated lichens occur or may be discovered later are subjected to syntaxonomic analysis.
Lichens of genus Cladonia Hill. ex P.Browne in Ukrainian Roztochya. 1. Sections Cocciferae (Del.) Vain and Ochroleucae Fr.
Keywords: лишайники; Українське Розточчя; Cladonia; екологічний аналіз; ценотичний аналіз; географічний аналіз; lichens; Cladonia; Roztochya; ecological analysis; coenotic analysis; geographical analysis.