Вплив депривації на особистісний розвиток підлітка - Кучер, Борис Русланович (My University, 2024)
Бакалаврська робота присвячена теоретико-емпіричному аналізу впливу депривації на особистісний розвиток осіб підліткового віку. У результаті негативного впливу депривації у підлітків формується активне неприйняття себе, нездатність до дружби, любові, відсутність схожості з іншими людьми, нехтування собою та іншими. У першому розділі здійснено теоретико-методологічний аналіз феномену депривація та проаналізовано її впливу на особистість підлітка. Другий розділ присвячено емпіричному вивченню впливу депривації на учнів підліткового віку з метою зясування деструктивних проявів, які негативно позначаються на всій психогенезі особистості. Теоретичне значення полягає в тому, що здійснено аналіз основних підходів до розуміння сутності депривації, а також проаналізовано вплив депривації на особистісний розвиток підлітка Практичне значення полягає в тому, що отримані емпіричні результати можна використовувати у корекційній роботі психолога з особами, які зазнали материнської депривації, а також при викладанні курсу «Психологія депривації»
Keywords: тривожність; інтровертованість; негативні емоції; стрес; пасивність; безперспективність