Проблеми та перспективи забезпечення фінансової та банківської безпеки України в умовах війни та відбудови - Карлін, Микола Іванович; Привиденець, Ігор; Демчук, Ірина (My University, 2024)
У статті досліджується зміст та структура фінансової та банківської безпеки. Наголошується, що головними причинами посиленої уваги до проблематики фінансової безпеки в країнах світу в останні десятиліття є: масове ухилення від податків, неефективна грошово-кредитна політика, доларизація економіки, використання офшорів для відмивання «брудних грошей», розвиток тіньової економіки тощо. Автори з’ясували перелік необхідних та невідкладних заходів із забезпечення фінансової та банківської безпеки, а також інших безпекових складових в Україні, запропонували шляхи вирішення проблем, що існують у цій сфері. У статті окреслено теоретичні й практичні засади забезпечення фінансової безпеки загалом та банківської, бюджетної, боргової, податкової, грошово-кредитної безпеки України зокрема; розкрито особливості їх досягнення та зміцнення в сьогоднішніх умовах воєнної агресії та на перспективу. Для України також важливо розробити систему відпо відного моніторингу за станом фінансової та банківської безпеки у період війни та відбудови
Keywords: фінансова безпека; банківська система; банківські установи; фінанси; інновації; штучний інтелект; банківські інновації; інвестиції; бюджетна безпека; боргова безпека; податкова безпека; 336:330