Аналіз та використання API Virtualbox для створення GUI для Pocket Moodle - Матюхін, Вадим Андрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі представлено розробку системи Pocket Moodle GUI — кросплатформенного програмного засобу з графічним інтерфейсом для управління віртуальними машинами (ВМ) на базі VirtualBox та інтеграції з навчальною платформою Moodle. Актуальність дослідження зумовлена зростаючою потребою в інтеграції віртуалізації в освітні процеси, що дозволяє оптимізувати ресурси, забезпечувати гнучкість у використанні різних операційних систем і знижувати витрати на інфраструктуру. Метою роботи є створення зручного та ефективного інтерфейсу для керування ВМ, моніторингу їхньої продуктивності та взаємодії з Moodle у навчальному середовищі. Основні завдання включали розробку архітектури системи на основі багаторівневої моделі з використанням патерну MVVM, створення бібліотеки VBoxAPI для асинхронної взаємодії з CLI VirtualBox, реалізацію графічного інтерфейсу на базі фреймворку Avalonia UI, інтеграцію з Moodle та аналіз ефективності системи через тестові сценарії. Для взаємодії з VirtualBox обрано CLI-інтерфейс (VBoxManage) через його стабільність, повноту функціоналу та кросплатформність, що підтверджено порівняльним аналізом із COM/XPCOM і Web API. Підсистема збору метрик продуктивності (CPU, RAM, диск, мережа, аптайм) реалізована з використанням асинхронного парсингу виводу команди VBoxManage metrics collect, забезпечуючи оновлення даних у реальному часі. Порівняльний аналіз аналогів показав, що Pocket Moodle GUI вирізняється унікальним поєднанням реактивного GUI, інтеграції з Moodle, розширеного моніторингу та автоматизації. Результати тестування підтвердили стабільність, зручність і високу продуктивність системи, що робить її ефективним інструментом для віртуалізованих навчальних середовищ.
Keywords: віртуалізація; VirtualBox; Moodle; графічний інтерфейс; CLI; кросплатформність; MVVM; Avalonia UI; асинхронність; моніторинг продуктивності