Морфологія та васкулярна анатомія квітки Sansevieria suffruticosa N. E. Br. (Asparagaceae Juss.) - Фіщук, Оксана Сергіївна; Одінцова, Анастасія Валеріївна; Fishchuk, Oksana S.; Odintsova, Anastasiia V. (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2013)
У статті представлені результати вивчення морфології та васкулярної анатомії квітки і мікроморфології гінецея Sansevieria suffruticosa N. E. Br. У рослин цього виду наявна квіткова трубка зі зрослих до половини листочків оцвітини й тичинок, а також зрослоплодолистковий гінецей зі септальними нектарниками. Згідно з нашими даними, провідна система такої квітки організована так, як у квітці з вільними листочками оцвітини, тичинками і плодолистками, оскільки всі органи іннервуються незалежно один від одного. Слід плодолистка містить дорзальний пучок і медіанний вентральний пучок, який вище розпадається на два вентральних пучки, що з’єднуються із дорзальним пучком у даху зав’язі. Насінний зачаток іннервується від медіанного вентрального пучка. Гінецей Sansevieria suffruticosa гемісинкарпний, але в ньому наявна коротка синасцидіатна зона, характерна для евсинкарпного типу. Вище синасцидіатної розміщені гемісинасцидіатна (фертильна), гемісимплікатна (верхня частина зав’язі) й асимплікатна (стовпчик і приймочка) структурні зони. Септальний нектарник відповідає внутрішньому нелабіринтному роздільному типу, а в даху зав’язі – зовнішньому лабіринтному типу. Високі основа і дах зав’язі, а також велика довжина септального нектарника є специфічними рисами внутрішньої структури гінецея цього виду.

The results of studing flower morphology, vascular anatomy and gynoecium micromorphology of Sansevieria suffruticosa N. E. Br. are presented. In this species, there is a flower tube of semiadnated tepals and stamens and also syncarpous gynoecium having septal nectaries. According to our data, the vascular system of this flower is comparable with the vascular system of the flower having free tepals, stamens and carpels because all of them have independent innervation. The carpel trace consists of dorsal bundle and a median ventral bundle which bifurcated in two ventral bundles, fused with dorsal bundle in the ovary roof. The ovule is innervated from the median ventral bundle. The gynoecium of Sansevieria suffruticosa is hemisyncarpous, but it has a short synascidiate zone which is typical for the eusyncarpous gynoecium. The hemisynascidiate (fertile), hemisymplicate (higher part of the ovary) and asymplicate (style and stigma) zones are located above a synascidiate zone. The septal nectary in the ovary corresponds to the inner non-labyrinthine distinct type, and in the ovary roof – to the outer labyrinthine type. The high base and roof of the ovary, and also long septa
Morphology and vascular anatomy of the flower in Sansevieria suffruticosa N. E. Br. (Asparagaceae Juss.)
Keywords: Sansevieria; морфологія квітки; васкулярна анатомія; гінецей; септальний нектарник; flower morphology; vascular anatomy; gynoecium; septal nectaries