Діагностика проявів агресивних реакцій молодших школярів в умовах навчально-реабілітаційного центру - Кондратюк, Катерина; Коць, Михайло Онисимович (My University, 2023)
У роботі представлено результати теоретичного та емпіричного дослідження агресивних реакцій молодших школярів в умовах навчально-реабілітаційного центру. Визначено, що діти молодшого шкільного віку, схильні до агресивних форм реагування, характеризуються набором специфічних характеристик, придатних для об’єднання у відповідний симптомокомплекс, а спеціально організована робота у рамках психокорекційної програми, спрямованої на структурні елементи зазначеного симптомокомплексу, дозволятиме коригувати агресивну поведінку молодших школярів. Емпірично доведено, що самооцінка є одним із особистісних утворень, яке визначає прояв агресивних реакцій молодших школярів. Отримані результати дослідження довели, що самооцінка може виступати детермінантою виникнення агресії як захисної реакції або як імперативного бажання при завищеній самооцінці або як «здорової» агресії при адекватній самооцінці.
Keywords: молодший школяр; навчально-реабілітаціійний центр; психокорекці