Морфолого-синтаксичні варіанти темпоративів у граматичній системі сучасної української мови - Межов, Олександр Григорович; Mezhov, O.G. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті проведено системне дослідження морфологічних і морфологосинтаксичних варіантів темпоративів – адвербальних темпоральних синтаксем сучасної української літературної мови на матеріалі художніх текстів, співвідношення їх з підрядними частинами часу. Описані прийменникові і безприйменникові відмінки, прислівники, дієприслівника як засоби вираження категорії темпоральності в неелементарних простих реченнях. Теоретичну проблематику розглянуто на тлі морфологічної і синтаксичної структури сучасної української літературної мови. Визначено синтаксичний адвербіальний потенціал відмінкових і прийменниково-відмінкових форм, його поповнення за рахунок іменників і їхніх функціональних еквівалентів. Проаналізовано співвідношення синтетизму й аналітизму в граматичній системі мови, зовнішньої (адвербіальної) спрямованості вихідних іменникових слів. In the article of morphological and morphologic-syntactical variants of adverbial temporal syntaxemes on material of texts modern literary Ukrainian, correlation with subordinate temporal clause is analysed. Prepositional cases non-prepositional cases, adverb, adverbial participte how morphological facilities of expression of category of temporality are in the simple sentences are described. Theoretical problems have been examined against the background of the modern Ukrainian morphological and syntactic structure. The problem of transposition syntactic adverbiale potential of case and preposition-case forms, principles of classification, varieties of transposition have been ascertained. Correlation of syntrtism and analylism in the modern Ukrainian grammatical system, external (adverbiale) orientation of initial noun word classes has been analyzed.
Morphologic-syntactical variants temporatyve in the grammatical system of the modern Ukrainian language
Keywords: мінімальна семантико-синтаксична одиниця; вторинний предикат; адвербіальна синтаксема; темпоратив; темпоральна синтаксема; прийменник; відмінок; сполучник; minimal semantic-syntactical units; the secondary predicate; adverbiale syntaxema; temporatyve; temporale syntaxema; pretext; case; conjunction