Впровадження елементів дистанційного навчання на уроках географії в закладах загальної середньої освіти - Буднік, Віра Анатоліївна (My University, 2024)
Актуальність теми. Дистанційне навчання є сукупністю сучасних інструментів роботи, що забезпечує швидкий обмін інформацією в інтерактивному режимі за сприяння використання інноваційних технологій між тими, хто навчає і тими, хто навчається. Основними принципами дистанційного навчання є з однієї сторони інтерактивна спільна дія – у процесі роботи учням надаються можливості, щодо самостійного освоєння матеріалу, який досліджується, а з іншої сторони консультаційний супровід у процесі дослідницької діяльності. Разом це дає можливість навчатися дистанційно, за допомогою інтерактивних технологій. Дистанційне навчання активно почало використовуватися через впровадження карантинних обмежень і поширення Covid-19 в закладах освіти. Для організації якісного та ефективного навчального процесу в закладах загальної середньої освіти, використовувалися елементи дистанційної освіти, які за звичайних умов впроваджували епізодично, тобто являлись допоміжними. Згідно із «Положенням про дистанційну освіту», затвердженого 25 квітня 2013 року (діє з моменту запровадження карантину у 2020 році), технологія дистанційного навчання була націлена на учнів з особливими освітніми потребами, обдаровану молодь, яка може вивчати предмет самостійно; на здобувачів освіти, які проживають в районах, значно віддалених від навчального закладу. Сьогодні питання використання дистанційного навчання в закладах освіти актуалізується вторгненням росії на територію України. Проте дистанційна форма навчання не може бути альтернативною очної, оскільки діти повинні ходити в школу, комунікувати з однокласниками, соціалізуватись. На сьогоднішній день вчителі легко опановують інноваційні та інтерактивні навчальні технології з метою забезпечення якісного зворотного зв’язку із учасниками освітнього процесу. Теорію й практику дистанційного навчання досліджували І. Булах, Т. Десятов, В. Жулкевська, Т. Койчева, О. Колгатін, І. Лещенко, В. Луговий, В. Пасічник, Н. Сиротенко, Я. Цехмістер, Б. Шуневич та ін. Вимоги до дистанційного навчання в процесі вивчення окремих навчальних предметів досліджували О. Гнєдкова, Т Колчук, О. Цуруль, Г. Шилін та ін. Проте науковці не враховують особливості впровадження дистанційного навчання на уроках географії. Саме це актуалізує вибір даної теми для дослідження. Об'єкт дослідження – дистанційне навчання, як цілеспрямований інтерактивний процес взаємодії учителя та учня, що ґрунтується на використанні сучасних інформаційних та телекомунікаційних технологій. Предмет дослідження – інструменти дистанційного навчання та особливості їх застосування на уроках географії в закладах загальної середньої освіти. Метою магістерської роботи є дослідження особливостей впровадження елементів дистанційного навчання та інноваційних технологій на уроках географії в закладах загальної середньої освіти. Для досягнення поставленої мети поставлено такі завдання: • охарактеризувати загальні принципи дистанційного навчання; • проаналізувати основні етапи історичного розвитку дистанційного навчання; • розкрити особливості шкільного курсу географії; • охарактеризувати використання інформаційно-комунікативних технологій в освітньому процесі; • проаналізувати засоби та інструменти для організації дистанційного навчання на уроках географії; • розкрити алгоритм створення уроку географії з використання інноваційних технологій в умовах дистанційного навчання.
Keywords: освіта; географія; урок географії; дистанційне навчання; інструменти дистанційного навчання