Природоохоронна мережа Дубенського району Рівненської області - Карпюк, Зоя Костянтинівна; Фідзіна, Катерина Валеріївна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Проаналізовано передумови та етапи становлення, сучасну структуру, просторову організацію, функціональне призначення мережі територій та об’єктів природно-заповідного фонду Дубенського району Рівненської області. З’ясовано динаміку природоохоронних об’єктів, стан збереженості природних комплексів, картографічно відображено їх просторове поширення, подано стислу характеристику кожного об’єкта. Висвітлено значення мережі природно-заповідного фонду для соціально-економічного розвитку району, покращення якості довкілля, стану природних геосистем, збереження біотичного різноманіття, унікальних і типових природних ландшафтів. Показано роль територій та об’єктів мережі природно-заповідного фонду – резерватів середовищ існування багатьох біоорганізмів, територій, вдало інтегрованих у ландшафти, як територіальної основи, вузлових елементів регіональної й локальних екомереж – своєрідного різновиду сучасного практичного запиту геопросторового впорядкування, екологічного оздоровлення територій, ефективного використання природно-ресурсного потенціалу. Під час роботи використано методи порівняльно-географічного аналізу, картографічний, статистичний. Обґрунтовано необхідність подальших детальних фізико-географічних досліджень природоохоронних мереж району.
Keywords: природно-заповідний фонд; заказник; пам’ятка природи; заповідне урочище; екомережа; Дубенський район; Рівненська область