Особливості протеолітичної активності ґрунтових бактерій на землях, переданих для лісорозведення після сільськогосподарського користування» - Снитюк, Наталія Олегівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Протеолітичні бактерії - це мікробні організми, здатні розщеплювати білки. Протеоліз, процес перетравлення білків, є важливою частиною азотного циклу і відіграє важливу роль у розкладанні органічних речовин. Протеолітичні бактерії виробляють протеази та інші протеолітичні ферменти, які можуть розщеплювати різні типи білків на менші фрагменти, такі як амінокислоти. Ці амінокислоти використовуються бактеріями як джерело азоту, для синтезу власних білків та інших органічних сполук. Предметом роботи є ідентифікація протеолітичних бактерій на землях, переданих для лісорозведення після сільськогосподарського користування ґрунтів та вивчення їхньої мікробіологічної активності. Ці мікроорганізмів відіграють ключову роль у процесах розкладання органічних білків у ґрунті, що має важливе значення для отримання лісовими рослинами доступу до поживних речовин. Основною метою цієї роботи є дослідження двох різних видів ґрунту та аналіз активності мікроорганізмів, які їх населяють. Робота спрямована на отримання інформації про протеолітичні бактерії, які відіграють ключову роль у процесах розкладання органічної речовини та біогеохімічних перетвореннях у ґрунтах. Вивчення цих мікроорганізмів допоможе краще зрозуміти ґрунтові процеси та вплинути на розвиток лісорозведення і захист навколишнього середовища. У цьому дослідженні були використані зразки ґрунту, зібрані у Волинській області: - Перший зразок ґрунту був відібраний на ділянці, розташованій в селі Старосіллі. - Другий зразок був відібраний на ділянці, яка розташована в селищі Колки. Дипломна робота «Особливості протеолітичної активності ґрунтових бактерій на землях, переданих для лісорозведення після сільськогосподарського користування»- це аналіз ролі цих мікроорганізмів у ґрунтах після сільськогосподарського користування. Дослідження демонструє їх важливість у підтримці належної якості ґрунту та пропонує можливі стратегії управління ґрунтами для підвищення продуктивності лісового господарства. Методи дослідження: включали мікробіологічний аналіз ґрунту під світловим мікроскопом, лабораторні аналізи та посів на поживні середовища. Джерелами інформації для написання дисертації є наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених, електронні ресурси, статті, публікації.
Keywords: протеолітичні бактерії; мікробіологічна активність; лісорозведення; сільськогосподарські культури