Сучасний стан та оптимізація природокористування у Володимирському районі Волинської області - Бондар, Каріна Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В бакалаврській роботі окреслено особливості геолого-геоморфологічної будови, мезоклімату, ґрунтового та рослинного покриву Володимирського району Волинської області, що дало змогу виокремити пріоритетні напрями природокористування в межах досліджуваної території такі як от сільськогосподарське, лісокористування, газовидобування. Землі сільськогосподарського призначення займають 74% території Володимирського району Волинської області. В структурі сільськогосподарських угідь переважають ранні зернові; технічні культури займають 20,4% ріллі. Лісокористування досліджуваної території здійснюється в межах ДП “Володимир-Волинське лісомисливське господарство”. Встановлено, що серед категорій лісів переважають експлуатаційні ліси. Крім того, в межах досліджуваної території створено мережу природоохоронних територій місцевого значення. Локачинський цех ПАТ “Укргазвидобування” за останні 15 років значно зменшив об’єм видобутого газу, оскільки під час геологічної розвідки були значно завищені показники запасів. Це підприємство є одним із найбільших забруднювачів атмосферного повітря в регіоні. Обґрунтовані в роботі напрями оптимізації природокористування можуть враховуватися при плануванні господарської діяльності Володимирською районною адміністрацією.
Keywords: Володимирський район Волинської області; сільськогосподарське використання земель; лісокористування; газовидобування; оптимізація природокористування