Болотні екосистеми у структурі природно-заповідної мережі Волинської області - Павловська, Тетяна Сергіївна; Ковальчук, Іван Платонович; Рудик, Олександр Володимирович; Pavlovska, Tetiana S.; Kovalchuk, Ivan P.; Rudyk, Oleksandr V. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2015)
У статті проаналізовано просторове поширення болотних екосистем Волині, розглянуто їхнє місце та значення у природно-заповідному фонді та екологічній мережі області. При цьому вивчено вплив фізико-географічних умов Волинської області на формування боліт, зроблено аналіз кількості боліт та заболочених ділянок, показника заболоченості в розрізі адміністративних районів, часток площ боліт кожного адміністративного району від загальної площі болотного фонду області. Виявлено, охарактеризовано й закартографовано природно-заповідні території міжнародного, загальнодержавного та місцевого значення, в яких під охороною перебувають болотні комплекси. З’ясовано місце і роль водно-болотних угідь та заболочених земель в екомережі Волинської області. Визначено головні проблеми й пріоритети в охороні болотних екосистем регіону.

In the article, we analyzed the spatial distribution of wetland ecosystems of Volyn, considered their place and importance in nature reserves and ecological network region. Thus, we researched the influence of physical and geographical conditions of Volyn region for the formation of wetlands, analyzed the number of marshes and wetlands, calculated waterlogging index in terms of administrative districts, i. e. the share of wetlands areas of each administrative district per the total surface of wetland fund of the region. We revealed, described and mapped natural protected areas of international, national and local levels, which include protected marsh complexes. We revealed the place and role of wetlands and wetlands ecological network in the Volyn region. We indicated the basic problems and priorities in the protection of wetland ecosystems in the region.
Wetland ecosystems in the structure of natural reserves network of Volyn region
Keywords: болото; водно-болотні угіддя; екологічна мережа; заболочені землі; заболоченість; природно-заповідні території; swamp; wetlands; ecological network; natural protected areas