Організація документаційного забезпечення трудових відносин в умовах воєнного стану - Стецюк, Віталіна Романівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі комплексно проаналізовано організацію документаційного забезпечення трудових відносин в умовах воєнного стану в Україні (2022–2024 рр.). Досліджено нормативно-правову базу, що регулює питання військового обліку, мобілізації, бронювання військовозобов’язаних працівників, а також особливості кадрового діловодства та зміни у трудових відносинах, зумовлені уведенням воєнного стану. Визначено ключові зміни у сфері трудового законодавства, які безпосередньо вплинули на взаємодію між працівниками та роботодавцями, зокрема в частині документального оформлення трудових відносин. Охарактеризовано ведення кадрового діловодства у ФОП-роботодавців, а також адаптацію систем автоматизації бізнес-процесів до нових умов, вплив цифровізації на організацію кадрового та військового обліку і документаційний обіг в установах, організаціях, на підприємствах. Запропоновано модель оптимізації процесів документаційного забезпечення трудових відносин, яка враховує сучасні виклики та особливості функціонування установ і підприємств в умовах воєнного стану.
Keywords: трудові відносини; воєнний стан; документаційне забезпечення управління; військовий облік; цифровізація; мобілізація; бронювання; кадрове діловодство