Лексико-семантичні групи фразеологічних одиниць на позначення емоцій людини в сучасних перській і українській мовах - Охріменко, Марина Анатоліївна; Okhrimenko, M. A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Пропонована стаття присвячена дослідженню лексико-семантичних груп фразеологічних одиниць на позначення емоцій людини в сучасних перській і українській мовах. В роботі визначено особливості внутрішньої форми фразеологізмів на позначення емоцій людини. Зіставний аналіз перських і українських емотивних фразеологізмів дає змогу виявити тринадцять спільних лексико-семантичних груп і з’ясувати продуктивність їх компонентів. Найбільші з виокремлених нами лексико-семантичних груп фразеологічних одиниць на позначення емоцій людини – це групи перських і українських фразеологізмів, пов’язані з людиною і з неживою природою. Найменші – це групи, пов’язані з музичними інструментами, транспортними засобами, хворобами та грошима. The proposed article is dedicated to the research of lexical and semantic groups of the phraseological units which nominate human`s emotions in modern Persian and Ukrainian languages. In the article the peculiarities of inner forms of the phraseological units which nominate human’s emotion have been specified. The contrastive analysis of Persian and Ukrainian emotive phraseological units enables to identify thirteen common lexical and semantic groups and determine the productivity of their components. The most numerous lexical and semantic groups (of the phraseological units nominating human`s emotions) that we have outlined – are the groups of Persian and Ukrainian phraseological units which deal with human and inanimate nature. The least numerous groups – are groups dealing with musical instruments, vehicles, diseases and money.
Lexical and semantic groups of the phraseological units which nominate human`s emotions in modern Persian and Ukrainian languages
Keywords: лексико-семантична група; lexical and semantic group; фразеологічна одиниця; phraseological unit; емоції людини; human’s emotions