Співана поезія Віктора Морозова в соціокультурному контексті доби - Піварчук, Микола Юрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Віктор Морозов — непересічна особистість в українському культурному просторі останньої третини ХХ — першої чверті ХХІ століття. Співак, бард, автор численних пісень на вірші українських поетів-сучасників, перекладач, засновник низки мистецьких проєктів, таких як, наприклад, театр пісні «Не журись!». Талановитий музикант, імпровізатор, актор, який безпомилково знаходить правдиву інтонацію — вербальну і музичну, Віктор Морозов — унікальне явище навіть в межах його жанру. Мета дослідження – окреслити творчий портрет Віктора Морозова в соціокультурному контексті доби та дати цілісну характеристику його унікальному мистецтву співаної поезії. Завдання дослідження: описати творчий портрет В. Морозова та простежити основні етапи його творчого шляху; охарактеризувати поетичні, музичні та виконавські особливості пісень В. Морозова, визначити основні риси співаної поезії майстра. Елементи наукової новизни одержаних результатів: зібрано та систематизовано інформацію про творчий доробок Віктора Морозова; визначено такі риси співаної поезії Віктора Морозова як звертання до високої поезії, використання широкого діапазону пісенних жанрових ознак, побудова унікальної виконавської драматургії в кожній пісні, звертання до широкого діапазону виконавських засобів і прийомів, винятково талановите і переконливе сценічне втілення художніх образів, надзвичайно органічне володіння акустичною гітарою, широке використання прийомів інтерактивної взаємодії з залом; зроблено висновок про «неприкрашеність» вокалу Віктора Морозова як один з основних засобів побудови довірливої комунікації зі слухачем; обгрунтовано співзвучність творчості В. Морозова творчості Л. Коена, а також її спадкоємність в контексті тривалої історичної традиції — мистецтву співаної поезії Г. Сковороди.
Keywords: Віктор Морозов; співана поезія; інтерактивна взаємодія; інтонація