Cechy aktywności mózgu w warunkach indukcji stresu Informacyjnego u uczniów Liceum w trakcie intensywnego treningu wojskowego i fizycznego - Журавльов, Олександр Анатолійович; Дмитроца, Олена Романівна; Швайко, Світлана Євгенівна; Поручинська, Тетяна Федорівна; Zhuravlov, Oleksandr A.; Dmytrotsa, Olena R.; Shvaiko, Svitlana Ye.; Poruchynska, Tetiana F.; Žurawlow, Oleksandr A; Dmytroca, Olena R; Shvaiko, Svitlana Ye.; Poruchynska, Tetiana F. (Polskie Towarzystwo Naukowe Kultury Fizycznej. Sekcja Kultury Fizycznej w Wojsku, 2015)
The study aims to clarify the characteristics of cerebral electrical activity correlations during making intellectual tasks with increasing level of complexity in the Volyn Regional Lyceum with intensive military and physical training. In the article were shown results of EEG-investigation of brain cortical activity under the influence of cognitive tasks which has different level of complexity. Strategic tasks which were used in the investigation had increasing level of difficulty and the last one hasn’t right answers. In functional state of readiness were shown increase level correlation between left central and right frontal brain zones and general decrease of correlation interactions between other cortex particles compared with the state of functional rest. During execution of the most difficult tasks alpha-band of EEG is characterized by increase of significant correlations number between frontal and central, frontal and parietal cerebral cortical zones. Comparative analysis of the cortical activity in alpha-band between subjective complexity of intelligence tests and the spatial organization demonstrate that the level of intrahemispherical correlations more than interhemispherical correlates with the task complexity.

Rozszerzenie sfery działalności ludzkiej, która często się odbywa w warunkach fizycznego, umysłowego obciążenia i której często towarzyszy napięcie emocjonalne i psychiczne, wywołuje duże zainteresowanie kwestią stresu. We współczesnym społeczeństwie istnieje tendencja do zmniejszenia poziomu pracy fizycznej i zwiększenia obciążeń intelektualnych i psychicznych. Obecnie dla ludzi zajmujących się działalnością w sferze wojskowej typowe jest narastające obiążenie informacyjne i psychiczne, nadmierne napięcie umysłowe. Ważną rolę w tym odgrywa zdolność do szybkiej orientacji w trudnej sytuacji i analizy dróg jej rozwiązania. Najbardziej wrażliwe miejsce w działalności wojskowego to potrzeba od czasu do czasu pracować na granicy swoich możliwości. Od tego, na ile w pełni człowiek potrafi skoncentrować się na wyzwaniu i wykonać go jak najbardziej skutecznie może zależeć bezpieczeństwo wielu ludzi. Pełnienie przez człowieka pewnych funkcji na szczycie jego możliwości jest ściśle związane z aktywacją dwóch systemów: systemu aktywacji korowej i aktywacji autonomicznego układu nerwowego.
Keywords: treningu wojskowego i fizycznego; Cechy aktywności mózgu; EEG; correlation; task complexity; military and physical training