Українські освітні онлайн-платформи як інструмент формування світоглядно-ціннісних орієнтацій студентської молоді. - Трофімук-Кирилова, Тетяна Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У статті проаналізовано роль українських освітніх онлайн-платформ у формуванні світоглядно-ціннісних орієнтацій студентської молоді в умовах війни, цифровізації та соціокультурних трансформацій. Розкрито зміст дефініцій «цінності» та «ціннісні орієнтації», охарактеризовано чинники їх формування в молодіжному середовищі. Особливу увагу приділено неформальній та інформальній освіті як важливим інструментам особистісного, громадянського та духовного розвитку студентів. Проаналізовано освітній потенціал українських онлайн-платформ EdEra, Prometheus, Дія.Освіта, ВУМ online та інших, які пропонують курси з медіаграмотності, історії України, демократії, прав людини, цифрової грамотності, культурної ідентичності, лідерства й громадянської участі. Показано, що навчальні ресурси цих платформ сприяють розвитку критичного мислення, формуванню демократичних і гуманістичних цінностей, вихованню відповідальності, патріотизму, толерантності, правової свідомості та активної громадянської позиції молоді. Зроблено висновок, що освітні онлайн-платформи є ефективним засобом доповнення формальної освіти та важливим інструментом формування сучасних світоглядно-ціннісних орієнтацій студентів.
Keywords: світоглядно-ціннісні орієнтації; освітні онлайн-платформи; неформальна освіта; інформальна освіта; медіаграмотність; студентська молодь