Педагогічна комунікативна взаємодія в системі «учитель – учні» та її виховна цінність в умовах спільної творчої діяльност - Сергеєва, Валентина; Sergeeva, Valentina (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
В статті піднімається актуальне питання педагогічної комунікативної взаємодії у контексті з питаннями педагогічного спілкування, де спілкування виступає особливим видом діяльності на основі суб'єкт-суб'єктних відношень і є основою взаємодії. Відтак, педагогічна комунікативна взаємодія аналізується в системі «учитель – учні» як взаємоузгоджені і взаємообумовлені суб'єктні мовленнєво-практичні дії або безпосередньо процес спілкування, що спрямований на створення найсприятливіших умов для формування особистості. При аналізі сутності, структури й функцій комунікативної взаємодії педагога з учнями, зокрема початкової школи, акцентується увага на її виховній цінності, а саме на тому, що взаємодія сприяє вияву особистісної активності педагогів і учнів, а це є найважливішою передумовою розвитку особистості. В статті продемонстровано ситуації взаємодії педагогів і учнів, де забезпечується реалізація їхньої особистісної активності, – елементи організації спільних творчих справ. Зроблено висновок про те, що активна комунікативна взаємодія має значний виховний вплив саме в умовах організації спільної творчої діяльності.
Keywords: педагогічна комунікативна взаємодія; педагогічне спілкування; особистісна активність