Нетрадиційні форми навчання як засіб підвищення мотивації учнів до вивчення біології - Кісюк, Зоряна Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Зниження пізнавального інтересу до природничих дисциплин вимагає від учителя пошуку нових методів. Нетрадиційні форми навчання є дієвим засобом підвищення мотивації. Використання дидактичних ігор активізує пізнавальну діяльність, сприяє кращому запам'ятовуванню складного матеріалу. У межах проведеного педагогічного експерименту було здійснено апробацію дидактичної гри «Знаю – не знаю» і навчального тренінга «Дуель» з використанням знань про отруйні рослини на базі Довгалівського ліцею Крупецької сільської ради Дубенського району Рівненської області. Результати анкетування учнів засвідчили зростання показника внутрішньої мотивації (інтерес до біології) на 25%. Учні відзначили, що матеріал, засвоєний у грі, запам’ятовується краще, ніж лекційний. Вчителі-експерти високо оцінили залученість класу в роботу. Отримані результати підтвердили ефективність нетрадиційних форм навчання у формуванні природничої та екологічної компетентності учнів із біології. Нетрадиційні форми навчання не повинні замінювати традиційні повністю, а мають доповнювати їх. Впровадження таких методів потребує ретельної підготовки вчителя, але дає високий педагогічний ефект.
Keywords: нетрадиційні форми навчання; дидактична гра; інтерес до біології; природнича та екологічна компетентність здобувачів освіти