Концептуальні основи превентивної фізичної реабілітації дітей дошкільного віку з функціональними порушеннями опорно-рухового апарату - Носова, Наталія; Nosova, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Актуальність. Із кожним роком збільшується кількість дітей старшого дошкільного віку, котрі мають функціональні порушення постави. Модернізація освіти нині зумовила необхідність упровадження в процес фізичної реабілітації дошкільнят сучасних видів рухової активності й новітніх оздоровчих підходів. Метою роботи визначено теоретичне обґрунтування концептуальних основ превентивної фізичної реабілітації дітей дошкільного віку з функціональними порушеннями опорно-рухового апарату. Методи дослідження, які вико- ристано для досягнення мети дослідження, – аналіз та узагальнення науково-методичної літератури, ресурсів мережі Internet, контент-аналіз, понятійно-термінологічний аналіз, теоретико-методологічний аналіз. Результати дослідження. Незважаючи на велику кількість наукових досліджень із питань профілактики й корекції порушень постави дітей дошкільного віку, досягнуті останнім часом результати та їх безперечну цінність для науки й практики, можемо констатувати той факт, що запропоновані технології та методи не повною мірою дають можливість ефективно справлятися з неухильно зростаючою чисельністю дітей старшого дошкільного віку з різними функціональними порушеннями опорно-рухового апарату. Визначено мету, завдання, основні принципи функціонування концепції, серед яких – дидактичні принципи та принципи фізичної реабілітації. Розкрито концептуальні підходи загальнонаукового рівня методології (системний, синергетичний, діяльнісний, діалектичний) і підходи конкретно-наукового рівня методології (особистісно орієнтований, диференційований, аксіологічний, партисипатичний). Перспективи подальших досліджень пов’язані з упровадженням концепції превентивної фізичної реабілітації дітей дошкільного віку з функціональними порушеннями ОРА в процес фізичної реабілітації закладів дошкільної освіти.Every year, the number of older preschool children with functional postural disorders increases. The modernization of education creates the need of updating the process of physical rehabilitation of preschoolers with modern types of physical activity and the latest wellness approaches. The Objective of the work was determined by the theoretical justification of the conceptual foundations of preventive physical rehabilitation of preschool children with functional disorders of the musculoskeletal system. The following Research Methods were used in order to achieve the aim of the study: analysis and generalization of the data from scientific and methodological resources, Internet sources, content analysis, concept and term analysis, theoretical and methodological analysis. Results of the Research: in spite of the considerable amount of scientific research on the prevention and correction of preschool age disorders, the results achieved recently and their undeniable value for science and practice, it can be stated that the technologies and methods offered do not fully allow to cope with the steadily increasing number of older preschool children with various functional disorders of the musculoskeletal system. The aim, objectives, main principles of the concept functioning, including didactic principles and principles of physical rehabilitation. Conceptual approaches of general scientific methodological level (systematic, synergetic, activity, dialectical) as well as the approaches of specific scientific methodological level (person-centered, differentiated, axiological, participative) are characterized. Prospects for further research are related to the introduction of the concept of preventive physical rehabilitation of preschool children with functional impairment of ODA in the process of physical rehabilitation of preschool institutions
Conceptual Foundations of Preventive Physical Rehabilitation of Preschool Children with Functional Disorders of the Musculoskeletal System
Keywords: діти дошкільного віку; превентивна фізична реабілітація; постава; preschool age children; preventive physical rehabilitation; posture