Музеї Рівненської області як об’єкти культурного туризму - Поліщук, Віталій Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній роботі розглядається роль і значимість музейних закладів України як об’єктів культурного туризму. Реалізація покладених на музеї функцій, зокрема, популяризація власних експозицій і фондових зібрань, здійснюється через залучення музеїв до туристичної інфраструктури, що має значний вплив на формування туристичної привабливості країни і кожного її регіону у тому числі. Звернена увага на шляхи і форми взаємодії музеїв із туристичними організаціями в Україні, на прикладі музеїв Рівненської області характеризується їх місце у розвитку культурного туризму. У магістерській роботі підкреслено, що активне включення музеїв у культурно-туристичний бізнес сприятливо відбиватиметься на становищі музеїв України, сприятиме їх подальшому розвитку і вдосконаленню. Наводяться приклади здобутків Рівненського обласного краєзнавчого музею, інших музейних закладів Рівненщини щодо формування їх привабливості і зростання ролі у сфері культурного туризму. Підкреслено, що особливо впливає на формування зацікавленості музеями з боку туристів, залучає нову аудиторію, позитивно відображається на формуванні іміджу краю, задовольняє культурні, духовні та соціальні потреби відвідувачів використання музеями новітніх форм роботи, зокрема, інтерактивних технологій. Розглядаються перспективи залучення музеїв Рівненської області до сфери культурного туризму насамперед через удосконалення музейної мережі області, розробку та впровадження нових туристичних маршрутів. Окреслені проблеми, які вирішують музеї Рівненщини у ХХІ ст. щодо посилення їх значущості як об’єктів культурного туризму.
Keywords: Рівненська область; культурний туризм; туристична організація; туристичний маршрут; музейна мережа