Сенсорна інтеграція дітей з інтелектуальними порушеннями - Нікончук, Діана Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено проблему розвитку сенсорної інтеграції у дітей з інтелектуальними порушеннями в умовах закладу освіти. Обґрунтовано значення сенсорної інтеграції як базового механізму формування пізнавальної активності, емоційної стабільності, моторної організованості та соціальної адаптації дітей молодшого шкільного віку. У роботі проаналізовано науково-теоретичні підходи до сенсорної інтеграції, узагальнено зарубіжний і вітчизняний досвід використання сенсорно-інтеграційних методик у корекційно-розвивальній роботі з дітьми з інтелектуальними порушеннями. Особливу увагу приділено концепції Ayres Sensory Integration®, сенсорним дієтам та адаптованим педагогічним підходам, що застосовуються в освітньому середовищі.
Keywords: сенсорна інтеграція; інтелектуальні порушення; діти молодшого шкільного віку; корекційно-розвивальна робота; освітнє середовище