Екологічна складова у формуванні концепції стійкого розвитку соціально-економічної системи - Ющишина, Лариса Олексіївна; Yushhishina, L. O. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті розглянуто нову парадигму стійкого екологічно безпечного розвитку як скоординовану глобальну стратегію виживання людства, орієнтовану на збереження і відновлення природних спільнот у масштабах, необхідних для повернення до меж господарської місткості біосфери. Визначено поняття «стійкого розвитку» як складної соціо-еколого-економічної системи. Досліджено історію формування концепції стійкого розвитку, основні її аспекти, рівні та принципи. Розкрито сутність концепції стійкого розвитку, що характеризується як єдність трьох взаємопов’язаних складових: економічної, соціальної і екологічної. Визначено роль та місце екологічної складової в системі чинників, які впливають на стійкий розвиток суспільства та національної безпеки країни. The article considers a new paradigm of sustainable environmentally safe development as a coordinated global strategy of human survival, focused on the conservation and restoration of natural communities on the scale needed to return to the limits of the economic capacity of the biosphere. The concept of «sustainable development» as a complex socio-ecological-economic system are determined. History of the formation of the concept of sustainable development, its main aspects, levels and principles are researched. The essence of the concept of sustainable development, which is characterized as a unity of three interrelated components: economic, social and environmental. Role and place of the environmental component in the factors that affect the sustainable development of society and national security are determined.
Ecological component in the formation of the conceptions of sustainable development of socio-economic system.
Keywords: Концепція; стійкий розвиток; економічне зростанн; екологічна складова; соціально-економічна система; Сoncept; sustainable development; economic growth; environmental aspects of socio-economic system