До питання використання здоров’яформувальних технологій у процесі фізичного виховання студентської молоді - Лопацький, Сергій Васильович; Вінтоняк, Олег Васильович; Lopatskiy, Sergiy; Vyntonyak, Oleh (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
На сьогодні стан здоров’я населення України в цілому, дітей та молоді зокрема є суттєвим викликом суспільству й державі та, без перебільшення, становить реальну загрозу для гуманітарної безпеки. Дослідження фахівців свідчать про погіршення стану здоров’я учнівської молоді останніми десятиліттями. Системний аналіз літературних джерел, вітчизняного й зарубіжного практичного досвіду дав підставу встановити, що це явище асоціюється з низкою об’єктивних і суб’єктивних причин: низьким економічним рівнем життя більшої частини студентів; умовами навчальної діяльності, відсутністю механізму стимулювання культури здорового способу життя студентів; низькою активністю стосовно свого здоров’я; зниженням інтересу студентів до гармонії духовного й фізичного начал в особистості. Згідно з думкою вчених, постава розглядається як характеристика фізичного розвитку людини, його здоров’я. Загальновідомо, що порушення постави негативно позначається на функціях внутрішніх органів, серцево-судинної, дихальної та травної систем, впливає на рівні фізичної й розумової працездатності людини. Функціональні порушення постави є одним із найпоширеніших відхилень у скелетно-м’язовій системі в сучасних студентів. Узагальнюючи погляди фахівців, можна констатувати той факт, що проблему корекції порушень постави в студентів розглядало багато фахівців, однак проблема корекції її порушень з урахуванням стану біогеометричного профілю, на наш погляд, ще не отримали достатньо поглибленої наукової розробки, що обумовлює актуальність подальших досліджень. The current health condition of Ukrainian population in general, and children and young people in particular, is a significant challenge to the society and the state, and without exaggeration, is a real threat to humanitarian security. Researches of experts affirm deterioration in recent decades of health condition of students. Systematic analysis of literary sources, national and foreign practical experience has allowed to establish that this phenomenon is associated with a number of objective and subjective reasons: low economic standard of lifing of most students; conditions of educational activities, lack of the mechanism of promotion of culture of healthy living among students; low activity towards own health; decreased interest of students to the unity of spiritual and physical basis in a person. According to many scientists, posture is used as a characteristic of physical development of an individual and his health. It is well known that fault in posture negatively affects functioning of internal organs, cardiovascular, respiratory and digestive systems, and has negative impact on the level of physical and mental performance of an individual. Functional faults of posture are the most common deviations of the musculoskeletal system among the modern students. Summarizing the views of experts, we can state the fact that the problem of correction of postural violations among students was examined by a number of scientists, however, the issue of their correction taking into account the condition of biogeometrical profile, in our opinion, has not yet received in-depth research and development, and this determines the relevance of our further research.
To the USE of Health-forming Technologies in the Process of Physical Education of Posture Students
Keywords: фізичне виховання; студенти; здоров’яформувальні технології; physical education; students; health-forming technologies