Духовно-мистецький простір образотворчого мистецтва - Прокопович, Тетяна Анатоліївна (Дрогобицький державний педагогiчний унiверситет iменi Iвана Франка, 2024)
У сучасному світі образотворче мистецтво відіграє важливу роль у задоволенні різноманітних потреб суспільства. Це особливо стосується духовно-мистецького простору, який сприяє рефлексії та саморефлексії, спілкуванню та емоційному вираженню художників, відпочинку та відновленню глядача, а також спільності та зв’язку між ними. Використання образотворчого мистецтва в цілях вищезазначених потреб допомагає людям знаходити глибше розуміння себе та світу, виражати свої емоції та думки, знаходити спокій та гармонію, а також об’єднуватися в спільнотах. Такий підхід до мистецтва відкриває нові можливості для розвитку і вдосконалення сучасного суспільства. У представленій публікації зосереджено увагу на різноманітних потребах, які сучасне суспільство може задовольняти через духовно-мистецький простір образотворчого мистецтва. Сюди ми можемо віднести саморефлексію та рефлексію, як інструменту для розуміння самого себе та внутрішнього світу через відображення духовних думок та почуттів. Також наголошується на тому, що мистецтво дозволяє виражати емоції та думки, створюючи атмосферу спокою та відпочинку, що в свою чергу постає як потреба в емоційному вираженню та відпочинку. Підкреслюється роль мистецтва у створенні спільнот та сприянні діалогу та взаєморозумінню між людьми. Зосереджено увагу на тому, як духовно-мистецький простір образотворчого мистецтва відповідає на потреби сучасного суспільства через експресію творів живопису, іконопис, перформанс, інсталіції та інше. Наукова новизна полягає в аналізі та визначенні ролі духовно-мистецького простору образотворчого мистецтва у сучасному суспільстві. Підкреслено значення мистецтва як засобу рефлексії над власною духовністю. Аналізуються потреби та очікування сучасного суспільства в контексті його відносин із мистецтвом, що є важливим в контексті розвитку культурної політики та підтримки мистецької творчості. Таким чином, у наведеній публікації проаналізовано різноманітні потреби, задоволення яких сучасне суспільство може знаходити через духовно-мистецький простір образотворчого мистецтва.

In today’s world, fine arts play an important role in meeting various needs of society. This is especially true of the spiritual-artistic space, which promotes reflection and self-reflection, communication and emotional expression of artists, recreation and restoration of the viewer, as well as community and connection between them. The use of visual arts for the purposes of the above needs helps people to find a deeper understanding of themselves and the world, to express their emotions and thoughts, to find peace and harmony, and to unite in communities. This approach to art opens up new opportunities for the development and improvement of modern society. The presented publication focuses on various needs that modern society can satisfy through the spiritual and artistic space of visual arts. Here we can include self-reflection and reflection, as a tool for understanding oneself and the inner world through the reflection of spiritual thoughts and feelings. It is also emphasized that art allows expressing emotions and thoughts, creating an atmosphere of peace and relaxation, which in turn appears as a need for emotional expression and relaxation. The role of art in creating communities and promoting dialogue and mutual understanding between people is emphasized. Attention is focused on how the spiritual and artistic space of visual arts responds to the needs of modern society through the expression of works of painting, icon painting, performance, installations, etc. The scientific novelty consists in the analysis and determination of the role of the spiritual and artistic space of fine art in modern society. The importance of art as a means of reflection on one’s own spirituality is emphasized. The needs and expectations of modern society are analyzed in the context of its relationship with art, which is important in the context of the development of cultural policy and the support of artistic creativity. Thus, this publication analyzes various needs, the satisfaction of which modern society can find through the spiritual and artistic space of visual arts.
Keywords: сучасне мистецтво; духовно-мистецький простір; творчість; іконопис; образотворче мистецтво; експресія; 7.011