Лексико-тематичний розряд на позначення назв споруд і приміщень еціального призначення в українській електроенергетичній термінології - Харчук, Лілія; Kharchuk, Lilija (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті виокремлено та проаналізовано тематичний розряд термінів на позначення споруд і приміщень спеціального призначення. На поняттєвому рівні терміносистеми, що складає основу її організації, у досліджуваному розряді розмежовано групування електроенергетичних термінів, зумовлені внутрішніми зв’язками між предметами та явищами дійсності. Їх класифіковано за тематичними групами, підгрупами й гніздами. Проаналізовано та виокремлено спільні ознаки тематичних гнізд, які об’єднують терміни електроенергетичної термінології, що є назвами наземних і надземних будівельних систем різного функціонального призначення. Звернено увагу на помилкові моделі всередині тематичних груп, зокрема на такі українські електроенергетичні терміни, як «лінія електропередачі», «щит управління», «повітряна лінія» й обґрунтовано потребу вживання нормативних варіантів: «лінія електропересилання», «щит керування», «надземна лінія». In the article the thematic category of terms to describe structures and facilities for special purposes has been singled out and analyzed. At the conceptual level of terminology system, that is the basis of its organization, in the researched group the electricity terms grouping have been determined due to internal connections between objects and phenomena of reality. They are classified into thematic groups, subgroups and nests. The common thematic content of nests that combine electricity terminology of terrestrial and aerial construction of different functions have been analyzed and singled out. The study considers the spurious patterns in thematic groups, including such Ukrainian electricity terms as «лінія електропередачі», «щит управління», «повіт- ряна лінія» and justifies the need for the use of standard options: «лінія електропересилання», «щит керування», «надземна лінія».
Lexical and Thematic Category in the Buildings and Facilities for Special Purposes Naming in the Ukrainian Electricity Terminology
Keywords: термін; країнська електроенергетична термінологія; тематична класифікація; лексико-тематична група; системна організація терміносистеми; вмотивованість терміна; term; Ukrainian electricity terminology; content classification; lexical and thematic group; systematic organization of terminology; term motivation