Вплив секційних занять волейболом на руховий розвиток школярів 14–16 років - Андрійчук, Ю.; Чижик, В.; Романюк, В.; Andriychuk, Y.; Chyzhyk, V.; Romaniuk, V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У процесі досліджень обстежено 380 школярів 14–16 років, із яких 98 займалися волейболом. Для вивчення рухового розвитку використано комплекс рухових тестів і тести на просту моторну реакцію на звук та світло. Виявлено позитивний вплив занять волейболом в умовах секційних занять на власне силові здібності, динамічну силову витривалість, вибухову силу та спритність. Припускається, що відсутність різниці між відносними показниками сили кисті за більших абсолютних зумовлена більшою м’язовою масою хлопців-волейболістів. Гірша рухливість хребта під час згинання в юних волейболістів засвідчує, очевидно, недостатню кількість уваги для її розвитку в процесі тренувальних занять. Результати дослідження дають змогу рекомендувати в тренувальному процесі юних волейболістів більше уваги приділяти розвитку рухливості хребта та статичної силової витривалості м’язів рук. Зважаючи на генетичну детермінованість простої моторної реакції, її прояви потрібно враховувати під час відбору до секційних занять. The research examined 380 schoolchildren aged 14–16, 98 of which were involved in volleyball. For studying motor development there were used complex motor tests and tests for simple motor response to sound and light. It was revealed the positive impact of training in volleyball club on the actual power capacity, dynamic strength endurance, explosive power and agility. It is assumed that lack of difference between relative indices of hand strength may be explained by big muscle mass among boys volleyball-players. Poor mobility of the spine during flexion among young volleyball players proves obviously no enough attention to its development during training exercises. The results allow recommending during the training process of young volleyball players to pay more attention to the development of spinal mobility and static strength and endurance of muscles of hands. Given genetic determinism simple motor response, its manifestations must be considered during the selection of the breakout sessions.
Influence of Volleyball Activities on Motor Development of Schoolchildren Aged 14–16
Keywords: руховий розвиток; юні волейболісти; секційні заняття; motor development; teenage volleyball-players; sectional sessions