Ризики, пов'язані з кліматом, у контексті миру та безпеки - Тихомирова, Євгенія Борисівна; Tykhomyrova, Yevheniia B. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Індекс глобального кліматичного ризику (CRI) 2018 р. аналізує ступінь впливу на країни наслідків подій, пов'язаних з погодними умовами (бурі, повені, хвилі спеки тощо). В десятку країн з високим показником кліматичних загроз увійшли: Гаїті, Зімбабве, Фіджі, Шрі Ланка, В'єтнам, Індія, Тайбей, Республіка Македонія, Болівія, Сполучені Штати Америки. Хоча найбільше серед країн світу страждають маленькі острівні держави і країни, що розвиваються, щодо постраждалих за останні 20 років від змін клімату індустріальних країн, крім США, були названі Франція, Португалія та Німеччина.
Keywords: уразлива держава; проблеми безпеки клімату; ризики для безпеки; кліматичні ризики; індекс глобальних кліматичних ризиків