Дискурсознавство : програма нормативної навчальної дисципліни - Пасик, Людмила Адамівна; Pasyk, L. A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Предметом цього навчального курсу є засади теорії дискурсу, знання яких дає можливість формувати лінгвістичну компетенцію студентів бакалаврів. Цей навчальний курс має комплексний характер і теоретичну спрямованість. Метою курсу є ознайомлення із теоретичними концепціями та підходами до вивчення дискурсу, із значущістю знання структури дискурсу і тексту і прийомів дискурсивного аналізу для загальнотеоретичної підготовки лінгвіста. Студенти вивчають основні теорії дискурсу і тексту, структури і типи дискурсу. Курс націлений також на демонстрацію можливостей дискурсивного і текстового аналізу, що є особливо важливим для майбутньої самостійної наукової роботі студентів під час написання курсових і магістерських досліджень. Основними завданням курсу є 1) навчити студентів визначати типи дискурсу і тексту, типи мовлення усередині мовленнєвого твору, типи висловлювань; 2) навчити структурувати дискурс і текст відповідно до одиниць його членування на рівні мікро- і макроструктури; 3) застосовувати адекватну термінологію і концептуальний апарат у власних дослідженнях і наукових текстах; використовувати методи дискурсивного аналізу у власній науковій роботі 4) розпізнавати лінгвістичні теорії в комунікативному та науковому дискурсі; 5) показати можливість застосування знань із теорії дискрусу на практиці (при створенні різних текстів; при вивченні комунікативних процесів тощо).
Програма навчальної дисципліни «Дискурсознавство», складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки Бакалавра спеціальності 035 Філологія Мова та література (німецька, переклад).
Keywords: дискурсознавство; дискурс; текст; типи дискурсу; структура дискурсу