Фізіологічна реактивність та співвідношення «стимул-реакція» за умов фізичних навантажень різного характеру - Лисенко, Олена; Lysenko, Elena (Східноєвропейський національний університеті імені Лесі Українки, 2015)
У спортивній фізіології набуває значення розробка критеріїв індивідуальної корекції процесу адаптації кваліфікованих спортсменів до напруженних тренувальних навантажень виходячи із закону «силових відношень», які пов’язані з фізіологічною реактивністю організму. На підставі досліджень характеру реакцій кардіореспіраторної системи (КРС) на гіперкапнію й фізичні навантаження в 54 спортсменів (бігунів на 100, 800 і 5000 м) проаналізовано особливості реактивності КРС на зрушення дихального гомеостазису, а також рівень і кінетичні характеристики її реакції на фізичні навантаження. Виявлено позитивну залежність між чутливістю КРС на СО2-Н+-стимул, рівнем і швидкістю їх розгортання в умовах аеробного навантаження середньої потужності, а також негативний звʼязок в умовах аеробного навантаження максимальної потужності. Зворотна залежність відзначалася між чутливістю КРС на СО2-Н+-стимул і рівнем економічності та стійкості функціонування, а також позитивний зв’язок із рівнем активності анаеробних процесів в енергозабезпеченні навантажень. Іn sports physiology becomes important to develop criteria for individual correction process of adaptation to the stress athletes qualified training loads based on the law «power relations» that are associated with physiological reactivity. Based on the character of the cardiorespiratory system responses (FSU) for physical activities and hypercapnia in 54 athletes (runners 100, 800 and 5000 meters) the peculiarities reactivity Raman shear respiratory homeostasis and the level of kinetic characteristics and its response to exercise. The positive correlation between Raman sensitivity to CO2 H + -stymul, level and speed of their deployment in terms of average power aerobic activity and a negative relationship in terms of aerobic exercise maximum power. An inverse relationship was observed between the Raman sensitivity to CO2 and H + -stymul level of efficiency and sustainability of, and positive relationship with the level of activity of anaerobic processes in the energy supply pressures.
Physiological Reactivity and Value «Stimulus-response» in Terms of Physical Activity of Various Kinds
Keywords: реактивність; кардіореспіраторна система; кваліфіковані спортсмени; гіперкапнічні зрушення дихального гомеостазису; фізичні навантаження; reactivity; cardiorespiratory system; skilled athletes; hiperkapnichni respiratory homeostasis changes; exercise