Європейський зелений курс: можливості та наслідки для українського бізнесу - Присяжнюк, Володимир Віталійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність теми, зумовлена тим, що зміна клімату та погіршення навколишнього середовища становлять загрозу існування для Європи та світу. Щоб подолати ці виклики, Європейський Союз створив стратегічний план Європейської зеленої угоди. Він має на меті зробити економіку ЄС стійкою, перетворивши кліматичні та екологічні виклики на можливості, а також зробивши перехід справедливим і інклюзивним для всіх. Об’єктом дослідження є Європейський зелений курс. Предметом дослідження є особливості впровадження Європейського зеленого курсу для українського бізнесу, його можливості та наслідки. У роботі визначено, що дослідження Європейського зеленого курсу є вкрай важливим для забезпечення сталого розвитку та конкурентоспроможності країн-членів ЄС та України. У результаті дослідження поставлено та виконано такі завдання: з’ясовано сутність та цілі Європейського зеленого курсу; визначено структурні елементи Європейського зеленого курсу; розглянуто методичні підходи до аналізу Європейського зеленого курсу; здійснено огляд політик Європейського Союзу в рамках Європейського зеленого курсу; проаналізовано впровадження Європейського зеленого курсу в країнах-членах ЄС; охарактеризовано кліматичне партнерство Європейського Союзу; розглянуто виклики та можливості впровадження Європейського зеленого курсу в Україні; здійснено SWOT-аналіз розвитку українського бізнесу в контексті реалізації Європейського зеленого курсу; визначено перспективи розвитку екологічно орієнтованого бізнесу в Україні. Дослідивши Європейський зелений курс, можна визначити, що це нова стратегія зростання, яка має на меті перетворити ЄС на справедливе та процвітаюче суспільство із сучасною, ресурсоефективною та конкурентоспроможною економікою, де у 2050 році не буде викидів парникових газів, а економічне зростання буде відокремлене від використання ресурсів. Формування відповідної системи управління в межах ЄС сприятиме ефективному та узгодженому виконанню кліматичних та енергетичних цілей на 2030 рік. Розробка національних довгострокових стратегій змогу забезпечити безпеку енергопостачання ЄС, зменшити залежність від імпорту енергії, створити нові робочі місця та зменшити забруднення повітря. Ключові слова: Європейський зелений курс, конкурентоспроможна економіка, кліматичні та енергетичні цілі, сталий розвиток.
Keywords: Європейський зелений курс; конкурентоспроможна економіка; кліматичні та енергетичні цілі; сталий розвиток