Вплив фізичних навантажень на кількісний та віковий склад червонокрівців периферійної крові спортсменів-дзюдоїстів - Казімірко, Н.; Дичко, О.; Дичко, Д.; Гаврилін, В.; Пікінер, Д.; Акімова, Н.; Ахременко, І.; Kasymyrko, N.; Dychko, O.; Dychko, D.; Gavrylin, V.; Pikiner, D.; et al. (Східноєвропейський національний університет ім.Лесі Українки, 2012)
Фізичні навантаження на організм спортсменів протягом тренувального макроциклу й особливо в його змагальному періоді супроводжуються значними витратами енергії, для відновлення якої потрібний кисень, який в енергетичному обміні виконує функцію акцептора електронів. Єдиними спеціалізованими постачальниками кисню до тканин є червонокрівці, від функціонального стану яких залежить ефективність їх транспортної функції. У цій статті описано результати вивчення кількісного та вікового складу еритроцитів пери-феричної крові до й після змагань у 108 спортсменів-дзюдоїстів різних кваліфікацій. Відзначено, що фізичні навантаження викликають появу молодих еритроцитів у крові висококваліфікованих спортсменів, чого не спостерігали у спортсменів масових розрядів. Effect of Physical Loads on Quantitative and Age Structure of Peripheral Blood Erythrocytes of Sportsmen-Judoists. Physical loads experienced by athletes during training macrocycle, especially at competitive period have been accompanied by significant energy loss that requires oxygen, which is the electron acceptor at energy metabolism. The only specialized suppliers of oxygen in tissues are erythrocytes. The article reveals the results of quantitative and age structure of peripheral blood erythrocytes’ investigations before and after the competitions 108 sportsmen of different qualifications specialized in judo wrestling. It was found that physical activities contribute to young erythrocytes appearance in blood of highly skilled sportsmen, what is not observed in athletes of mass qualifications.
Effects of stress on quantitative and age composition chervonokrivtsiv peripheral blood judo athletes
Keywords: кількісний і віковий склад; червонокрівці; спортсмени; quantitative and age structure; erythrocytes; sportsmen