Психологічні особливості ефективності людини в умовах стресу - Жданюк, Назарій Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній роботі досліджено вплив стресових умов на особисту ефективність людини та визначено ключові чинники й методи, що сприяють подоланню негативних наслідків стресу. Актуальність теми дослідження обумовлена значним зростанням рівня стресу в сучасному суспільстві, що пов’язано із швидким темпом життя, інформаційним перенавантаженням та численними соціальними, політичними й економічними факторами. Стрес може суттєво впливати на психічне й фізичне здоров'я, що, у свою чергу, позначається на здатності особистості ефективно досягати поставлених цілей, керувати ресурсами, емоціями та взаємодією з іншими. Мета роботи полягала в аналізі концепцій особистої ефективності в умовах стресу та розробці практичних рекомендацій щодо підвищення стресостійкості. Основні завдання включали: аналіз концептуальних підходів до розуміння особистої ефективності; вивчення факторів, що впливають на стресостійкість та адаптаційні здібності; оцінку ролі саморегуляції та емоційного контролю у стресових ситуаціях; дослідження технік і стратегій для підтримання ефективності в умовах підвищеного стресу. Результати дослідження показують, що саморегуляція, емоційний інтелект, соціальна підтримка, когнітивні стратегії та фізичні техніки релаксації є важливими інструментами для подолання стресу та збереження продуктивності. Визначено, що люди, які володіють техніками саморегуляції та активно використовують конструктивні стратегії, більш стійкі до стресу і здатні адаптуватися до складних обставин. Отримані результати можуть бути використані для розробки програм із розвитку стресостійкості та підвищення психологічної ефективності у професійній сфері.
Keywords: адаптація; техніки релаксації; стрес; особиста ефективність; саморегуляція; стресостійкість; емоційний інтелект