Водно-стоковий режим річки Вижівка - Дмитроца, Надія Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У науковому дослідженні обґрунтовано та проаналізовано теоретико-методичні аспекти вивчення водно-стокового режиму річки Вижівка, зокрема основні поняття та категорії сучасної гідрології поверхневих вод, класифікацію водного режиму річок, чинники формування стоку річок, методи вимірювання та розрахунку витрат води, Розкрито особливості природних умов формування басейну річки Вижівка. Дано характеристику природних та антропогенних чинників формування водно-стокового режиму. Розглянуто методику дослідження водно-стокового режиму річки Вижівки. Здійснено аналіз водно-стокового режиму річки Вижівка за 2013–2024 роки, зокрема дано загальну характеристику водно-стокового режиму річки Вижівка, сезонний розподіл стоку річки Вижівка, статистичний аналіз стоку річки Вижівка, динаміку середніх річних витрат води та кліматичні зміни як чинник трансформації стоку Вижівки. Результати магістерської роботи можуть бути використані органами місцевого самоврядування, екологічними установами та водогосподарськими організаціями для планування заходів з управління водними ресурсами, попередження паводків, адаптації до кліматичних змін, розробки природоохоронних програм у басейні річки Вижівка та навчальними закладами як матеріал для підготовки фахівців-гідрологів.
Keywords: водно-стоковий режим; басейн річки; гідрологічні спостереження; кліматичні зміни; антропогенний вплив