До оцінки психосоматичного здоров’я старших дошкільників міської й сільської місцевостей - Максименко, Людмила; Maksymenko, Liudmyla (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
В епоху Новітнього часу існує тенденція щодо суттєвого погіршення здоров’я дітей уже на ранніх етапах життя продовжує зростати. Завдання роботи: 1) проаналізувати стан здоров’я міських і сільських дітей; 2) висвітлити тенденції відхилення від норми в стані здоров’я старших дошкільників залежно від місця їх проживання; 3) зробити відповідні висновки з отриманих під час дослідження результатів. Методи дослідження – аналіз літературних джерел, педагогічне спостереження, клініко-інструментальні методи, соціологічні методи, методи математичної статистики. Дослідження проведено на базі Білопільського дошкільного навчального закладу «Зірочка» й Сумського дитячого дошкільного закладу №18 «Зірниця» у 2014/2015 н. р. У дослідженні взяли участь 95 дітей. Показано, що основна маса опитаних має середні фізичні показники, але дітям із сільської місцевості властиві дещо кращі результати. На психосоматичне здоров’я дітей 5-ти й 6-ти років впливає місцевість, де вони проживають. Перспективою є розробка та практичне впровадження оздоровчих технологій з елементами флорболу. In the Newest time era there is a tendency of considerable health aggravation of children already on the early stages of life. Objectives of the work: 1) To analyze health condition of urban and rural children; 2) To highlight deviation trends in health condition of senior preschool children depending on their place of residence; 3) To draw appropriate conclusions from the results obtained during the study. Research methods: analysis of literature, pedagogical observations, clinical and instrumental methods, sociological methods, methods of mathematical statistics. The research was conducted on the basis of kindergarten «Zirochka» of Bilopillya and kindergarten №18 «Zirnytsya» of Sumy in 2014/2015 academic year. The study involved 95 children. The results of work. It is shown that the majority of the observable children have average physical indices, but children from rural area have better results. Conclusions. Psychosomatic health of children aged 5 and6 is affected by places where they live. The development and practical implementation of health technologies with elements of floor ball will be perspective of our further study
Estimation of Psychosomatic Health of Senior Preschoolers in Uran and Rural Areas
Keywords: старші дошкільники; психосоматичне здоров’я; міська й сільська місцевість; senior preschoolers; psychosomatic health; urban and rural areas