Міграційні процеси в сучасному світі: фактор соціальнокультурної трасформації чи гібридна загроза? - Стрільчук, Людмила Василівна (Baltija Publishing, 2024)
Тисячолітня історія людства має численні приклади гострої нестачі життєвоважливих ресурсів, з якою стикалися як окремі люди так і цілі суспільства, відомі також і інші обставини, як то голод, епідемії, природні катаклізми, що призводили до переселення/міграції цілих племен та народів. Більше того, сучасний світ є наслідком цих та інших міграційних процесів. І якщо давня історія рясніє прикладами таких переселень, то у сучасному світі міграційні процеси набули насправді глобального характеру. Головними причинами сьогоді, які спричинняють міграції є:–недостатня кількість харчових запасів та запасів питної води;–війни, зміни політичних режимів, національно-релігійні утиски та політичні переслідування;–екологічні катастрофи та природні аномалії.
Keywords: публічна історія; міграційні процеси; соціокультурна трансформація; гібридна загроза