Пізнавально-практичні тенденції розвитку періодики для дітей в Україні - Сидоренко, Оксана О.; Sydorenko, O. O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті досліджуються особливості тематично-типологічного розвитку преси для дітей в Україні за останні 20 років, звертається увага на видання пізнавально-практичного та розважально-ігрового характеру. До аналізу залучено періодику, що виходить у світ за сприяння іноземних видавництв («Де Агостіні Паблішинг», «Егмонт Україна», «Джі і Фаббрі Едішенз», «Іглмосс Україна», «Комікс Україна»). Розглядається специфіка серійних колекційних часописів, що здобули назву «партворків» («Ледниковый период», «Дамы эпохи», «Дом мечты», «Насекомые и их знакомые», «Животные на ферме», «Собери и изучи тело человека», «The Cat collection», «The Dog Collection» та ін.) і покликані формувати вічні цінності, енциклопедичні знання, навички практичного втілення цих знань. The typological and thematic features of the press for children in Ukraine over the past 20 years are analyzed in the article. Special attention is paid to the informative and practical, entertaining and playful character of the periodicals. Analyzed periodicals, published with the assistance of foreign publishers («De Agostini Publishing», «Egmont Ukraine», «Ge and Fabbri Editions», «Eaglemoss Ukraine», «Comics Ukraine»). Considered specific serial collection of publications that have the name «partwork» («Ice Age», «Ladies of the Century», «House of Dream», «Insects and their friends», «Animal Farm», «Gather and study the human body», «The Cat collection», «The Dog Collection», etc.) and are designed to generate eternal values, encyclopedic knowledge, skills, practical implementation of this knowledge.
Cognitive and practical trends in periodicals for children in Ukraine
Keywords: періодика для дітей; periodicals for children; пізнавально-практичне спрямування; informative and practical features; розважально-ігровий характер; entertaining and playful nature; партворк; partwork