Варіативність антецедентів займенникових контекстів (на матеріалі журналу «The Economist») - Давиденко, Тетяна Анатоліївна; Матвійчук, Тетяна Павлівна; Davydenko, T. A.; Matvijchuk, T. P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Наукова розвідка присвячена розгляду структурної організації антецедентів анафоричних конструкцій на матеріалі журналу «The Economist». Приділено увагу одиницям непредикативної та предикативної природи. Оди¬ниці першої групи можуть бути виражені: а) одним словом, здебільшого субстантивної семантики; б) простим (складним) підрядним (сурядним) словосполученням; в) звертанням. Одиниці ж другої групи репре¬зентовано: а) простим реченням; б) складним реченням; в) складним синтаксичним цілим. Проаналізовано діаметрально протилежні випадки, коли антецедент, який виражений предикативною одиницею, може поширюватися або на предикативну частину наступного складного речення, у якому наявний займенниковий корелят, або ж корелят функціонує в тому самому реченні, що й антецедент, а потім дубльований у наступному реченні. У статті також проілюстровано види відношень між займенником й антецендентом, а саме через уточнення антецендента – субстантива. Указано на проблеми, які зумовлюють певні мовні девіації, що викликають труднощі для адресата під час декодування текстової інформації. Запропоновано певні способи розв’язання цих проблем. The article is devoted to structural organization of antecedents of anaphoric constructions viewing based on the magazine “The Economist”. They can be divided into two types of units: non-predicative and predicative nature. The items of the first group can be expressed in different ways, e.g. a word; a simple (complex) subordinate or coordinate word combination and a form of address. The items of the second group can be illustrated a simple sentence or a complex sentence and a complex syntax completeness. The authors analyse the diametrically opposed cases when antecedent expressed a predicative element can be widened on the predicative part of the following complex sentence that includes the pronoun correlate or the correlate functions in the same sentence with the antecedent and then repeats in the following sentence. In the paper the types of relations between pronoun and antecedent are also illustrated, e.g., due to making an antecedent more accurate with the help of substantive. The authors also point on the problems caused by the incorrect usage of pronouns. The result from these complexities can be incorrect understanding of a text partly or at whole. They propose some ways of their avoiding. The answer is simple: the pronoun identifications usage may solve the particular linguistic analyses task to decode of out of text creations. The pronoun usage makes easier the understanding the information comprised in the text.
Structural Types of Antecedents of Pronoun Contexts (Based on the Magazine “The Economist”)
Keywords: антецедент; antecedent; займенник; pronoun; коррелят; correlate