Російське письменство на сторінках «Щоденника» Пантелеймона Куліша - Девдюк, Інна Василівна; Devdyuk I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті проаналізовано щоденникові записи П. Куліша під час його перебування в Петербурзі (1946–1947 рр.) під опікою відомого поета і критика П. О. Плетньова, який сприяв уходженню Куліша в літературне середо-вище столиці. На основі записів щоденника як важливого автобіографічного джерела простежено генезу твор-чих пошуків автора вказаного періоду, з іншого боку – представлено літературну атмосферу Петербурга пушкінського часу, наповнену живими дискусіями й розмовами, у яких звучали імена Гнєдича, Дельвiга, Жу-ковського, Пушкіна, Рилєєва та ін. Відзначено позитивний вплив спілкування Куліша з російськими культур¬ними діячами доби. The article analyzes Kulish’s diary during his stay in St. Petersburg (1846–1847), under the care of the famous poet and critic P. A Pletnev, who promoted Kulish entry in literary circles of the capital. On the basis on the diary as an important autobiographical source it is traced the genesis of creative searches of mentioned period, on the other hand, it is represented the literary atmosphere of St. Petersburg Pushkin's time, filled with fresh discussions and conversations in which the names of Delvig, Gnedich, Pushkin, Ryleev, Zhukovsky and others sounded. Positive impact of Kulish’s communication with Russian cultural figures of the time is noted.
Russian Literature on the Pages of Panteleimon Kulish’s Diary
Keywords: щоденник; літературний Петербург; самовдосконалення; творчий пошук; документ; оцінка; враження; запис; diary; literary Petersburg; self-improvement; creative search; document; evaluation; impression; note