Компетентнісний підхід як основа формування фінансової відповідальності учнів - Новосад, Оксана Володимирівна; Бандура, Станіслав Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У праці розглянуто роль компетентнісного підходу як ключової основи формування фінансової відповідальності учнів в освітньому процесі. Розкрито зміст компетентнісного підходу, який поєднує знання, практичні навички та ціннісні орієнтації, а також окреслено педагогічні умови, що сприяють розвитку відповідальної фінансової поведінки: створення практико орієнтованого освітнього середовища, застосування проєктних технологій, використання цифрових інструментів і організація рефлексії. Наголошено, що впровадження таких підходів забезпечує формування в учнів здатності до усвідомленого фінансового вибору, розвитку критичного мислення та економічно відповідальної поведінки.
Keywords: компетентнісний підхід; фінансова відповідальність; проєктний метод; фінансова грамотність; освітній процес; фінансова культура; 37.02