Психологічні особливості осіб схильних до агресії та насильства - Рижко, Вікторія Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Наукове дослідження присвячене аналізу психологічних особливостей осіб, схильних до агресивної поведінки та насильства. У роботі розглянуто концептуальні засади агресії та насильства, їх форми, фактори ризику та психологічні особливості осіб, схильних до таких проявів. Теоретичний аналіз дозволив визначити основні форми насильства, як-от: фізичне, психологічне, економічне, сексуальне, а також їх вплив на міжособистісну взаємодію та психоемоційний стан особистості. У межах емпіричного дослідження були використані методики К. Томаса, А. Басса і А. Дарки, а також копінг-стратегії Р. Лазаруса і С. Фолкмана для визначення типів поведінки в конфліктних ситуаціях, агресивності та стратегій подолання стресу. Отримані результати свідчать, що серед чоловіків домінують такі стилі поведінки: суперництво (76%), уникнення (12%), співпраця (12%). Жінки демонструють інші тенденції: суперництво (60%), співпраця (12%), компроміс (12%) та уникнення (16%). Аналіз агресивності виявив вищий рівень непрямої агресії, вербальної агресії та негативізму серед жінок порівняно з чоловіками.
Keywords: агресія; насильство; суперництво; копінг-стратегії; негативізм; психологічна корекція; психодрама; адаптивність