Физиотерапевтические средства в практике физической реабилитации спортсменов с травмами опорно-двигательного аппарата - Шахліна, Лариса Генріхівна; Shakhlina, Larysa (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У статті представлено аналіз спеціальної літератури щодо використання фізіотерапевтичних засобів у практиці фізичної реабілітації спортсменів із травмами опорно-рухового апарату (ОРА). Невідповідність фізичних навантажень функціональним можливостям цієї системи в спортсменів є причиною розвитку травм і хронічних захворювань ОРА. Хронічне фізичне перенавантаження опорно-рухового апарату протікає спочатку без симптомів, супроводжується мікротравмами з порушенням мікроциркуляції ушкодженої ділянки з подальшими деструктивними й функціональними ускладненнями. Тому рання реабілітація спортсменів із травмами й захворюваннями ОРА має спрямовуватися, насамперед, на відновлення оптимальної мікроциркуляції ушкоджених тканин, а фізіотерапевтичні методи в комплексному лікуванні сприятимуть прискоренню трофічних і функціональних процесів травмованих тканин. Мета роботи – вивчити на підставі даних літератури й обґрунтувати доцільність використання фізіотерапевтичних засобів у практиці фізичної реабілітації спортсменів із травмами опорно-рухового апарата. Фахівці в галузі спортивної медицини дійшли висновку, що використання низки сучасних технологій лікувальних фізичних факторів, які є доступними за умов тренувального та змагального процесів, обмежених протипоказань і гарним перенесенням спортсменами, можуть бути рекомендовані для широкого використання з лікувальною, реабілітаційною й профілактичною метою відновлення спортсменів із травмами й захворюваннями ОРА. The article presents analysis of special literature dealing with application of physiotherapeutic means in the practice of physical rehabilitation of athletes with locomotor apparatus (LMA) traumas. The discrepancy between physical loads and the functional capacities of this system in athletes is the cause of development of injuries and chronic diseases of the LMA. Chronic physical overstrain of the locomotor apparatus is initially asymptomatic, accompanied by microtraumas with microcirculation disorders in the damaged area, followed by subsequent destructive and functional complications. Therefore, early rehabilitation of athletes with injuries and diseases of the LMA should be focused, above all, on restoring optimal microcirculation in damaged tissues by physiotherapeutic means that help to accelerate trophic and functional processes in injured tissues. The objective is to study on the basis of literature data and substantiate the expediency of using physiotherapeutic means in the practice of physical rehabilitation of athletes with locomotor apparatus injuries. Experts in the field of sports medicine have concluded that the use of a number of modern technologies of therapeutic physical factors available in the conditions of training and competitive processes, limited contraindications and well tolerated by athletes can be recommended for the widespread usage for medical, rehabilitative and preventive purposes of the recovery of athletes with LMA injuries and diseases.
Фізіотерапевтичні засоби в практиці фізичної реабілітації спортсменів із травмами опорно-рухового апарату.
Physiotherapeutic Means in the Practice of Physical Rehabilitation of Athletes with Locomotor Apparatus Traumas
Keywords: фізіотерапевтичні засоби; фізична реабілітація; спортивні травми опорно-рухового апарату; physiotherapeutic means; physical rehabilitation; sports traumas of locomotor apparatus