Лінгвістика тексту - Станіслав, Ольга Вадимівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Навчальна дисципліна «Лінгвістика тексту» є важливим освітнім компонентом у підготовці фахівців-філологів. Під час викладання курсу здобувачі ознайомляться з новими теоретичними досягненнями у галузі мовознавства, навчаться аналізувати, систематизувати, інтерпретувати мовні факти та тексти різних стилів і жанрів. Цей курс є необхідним для розвитку навичок здійснювати лінгвістичний та спеціальний філологічний аналіз текстів; для того, щоб навчитися застосовувати набуті знання у професійній діяльності. Об’єктом вивчення курсу є одне із ключових понять сучасної дослідницької гуманітарної сфери – текст. Предметом вивчення дисципліни є ознайомлення зі статусом тексту в парадигмі сучасного лінгвістичного знання, критеріями його виділення, ознаками і структурою, функціями, типологією текстів за джерелами походження, типом трансформацій вихідного тексту, основними прагматичними функціями та формою мовленнєвої презентації, за формою та сферою спілкування, стилями та жанрами тощо. Особливу увагу зосереджено на вивченні основних текстово-дискурсивних категорій тексту, таких як: цілісність, дискретність, інформативність, зв’язність (когезія, когерентність), континуум, модальність, антропоцентричність, інтерактивність, інтерсеміотичність та ін.