Ефективність застосування особистісно орієнтованих програм фізичної реабілітації жінок із постмастектомічним синдромом у корекції лімфостазу верхньої кінцівки - Одинець, Тетяна; Odynets, Tetyana; Бріскін, Юрій; Bryskіn, Yuriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Частим наслідком лікування раку молочної залози є постмастектомічний синдром, що поєднує в собі порушення фізичного, функціонального та психоемоційного станів. Мета статті – визначити особливості впливу особистісно орієнтованих програм фізичної реабілітації жінок із постмастектомічним синдромом у корекції лимфостази верхньої кінцівки. Матеріал і методи дослідження – це аналіз й узагальнення літературних джерел та емпіричних даних; антропометрія; методи математичної статистики. У дослідженні брало участь 115 жінок із постмастектомічним синдромом на диспансерному етапі реабілітації. Установлено, що розроблені особистісно орієнтовані програми фізичної реабілітації жінок із постмастектоміческім синдромом сприяють поступовому зменшенню лімфостазу верхньої кінцівки з боку оперативного втручання протягом року занять незалежно від обраної програми. Розроблені програми можуть бути використані в умовах лікувальних та реабілітаційних установ під час роботи з жінками цієї нозології. A frequent consequence of the treatment of breast cancer is postmastectomy syndrome that combines impaired physical, functional and psycho-emotional state. Purpose: to determine the characteristics of the impact of personality-oriented programs for the physical rehabilitation of women with postmastectomy syndrome in correction of lymphostasis of upper extremity. Material and methods: analysis and synthesis of the literature and empirical data; anthropometry; methods of mathematical statistics. The study involved 115 women with postmastectomy syndrome on the dispensary stage of rehabilitation. Results: It was found that the developed personality-oriented program of physical rehabilitation of women with postmastectomy syndrome contributes to a gradual decrease in lymphostasis of upper limb by surgery during the years of study, regardless of the selected program. Conclusions: the developed programs can be used in a medical and rehabilitation institutions when deals with the women of this nosology.
The Effectiveness of Use of Personality-oriented Programs for Physical Rehabilitation of Women with Postmastectomy Syndrome in Correction of Lymphostasis of Upper Extremity
Keywords: лімфостаз; рак молочної залози; жінки; фізична реабілітація; lymphostasis; breast cancer; women; physical rehabilitation