Об'ємно-просторова композиція "Всесвіт писанки" - Концевич, Ізабелла Збігнівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота на тему «Всесвіт писанки» присвячена дослідженню українського писанкарства як унікального явища декоративного мистецтва та створенню авторської об’ємно-просторової композиції в цій техніці. Актуальність теми зумовлена необхідністю збереження та популяризації культурної спадщини України, зокрема писанки як сакрального символу національної ідентичності, що поєднує дохристиянські традиції з християнською символікою та сучасними мистецькими практиками. Метою дослідження є вивчення символіки, орнаментів та регіональних особливостей українських писанок і втілення цих знань у створенні об’ємно-просторової композиції «Всесвіт писанки», в якій поєднано класичну техніку воскового розпису та травлення. У першому розділі роботи розкрито історичний розвиток писанкарства, його духовно-культурне значення в українській традиції, проаналізовано символіку кольорів і орнаментів, розглянуто регіональні особливості стилів — від гуцульських до поліських та подільських. Авторка глибоко дослідила сакральне наповнення писанкових мотивів як елементів світогляду українців. Другий розділ присвячено аналізу творчого процесу: від формування ідеї до реалізації композиції. Детально описано етапи ескізування, вибору форм, орнаментів і кольорової гами. У композиції використано прозорі куби, в яких розміщено писанки, виконані в двох техніках. Образно, ця інсталяція втілює взаємозв’язок між глибинами традицій та сучасним переосмисленням національного мистецтва.
Keywords: писанка; композиція; орнамент; символ; травлення