Big Close Up: навчально-методична розробка - Новак, Вікторія Русланівна; Котис, Олена Георгіївна; Волошинович, Наталія Валеріанівна; Novak, Viktoriia R.; Kotys, Olena H.; Voloshynovych, Nataliia V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У процесі навчання студенти набувають комунікативної компетенції завдяки моделюванню основних закономірностей мовленнєвого спілкування. Використання відеоматеріалів дає змогу реалізувати конкретні навчальні завдання, створити позитивний емоційний фон усього процесу вивчення мови. Доцільність використання навчального відео та кінофільмів зумовлена тим, що слуховий та зоровий аналізатори є домінуючими каналами сприйняття навчального матеріалу. Використання відеоматеріалів значно покращує ефективність навчального процесу, спонукає до комунікативної діяльності та дозволяє засвоїти до 65% матеріалу. Студенти можуть бачити результати своєї роботи, що мотивує їх для подальшої праці. Заняття з використанням відео або кінофільму передбачає такі етапи: 1) підготовка до перегляду сюжету; 2) перегляд і виконання завдань; 3) виконання завдань після перегляду. Мовний чи тематичний аспект відеосюжету використовують як опору для розв’язання нових завдань. Навчально-методична розробка містить вісім розділів, у кожному з яких студентам пропонують різні завдання та вправи на основі перегляду культових кінострічок, які дають змогу оцінити рівень розуміння матеріалу, уміння узагальнювати зміст побаченого, виокремлювати ключові слова і вирази. Підбір комплексу вправ даної навчально-методичної розробки сприяє системному вивченню матеріалу з обраних тем навчального відео, оскільки вони відповідають розмовним темам, які відображені у навчальних планах. Використання такої методики продемонструвало її доцільність та ефективність, тому розробка подібних методичних посібників є актуальною та необхідною для впровадження у вищих навчальних закладах у роботі зі студентами на різних рівнях володіння іноземною мовою. Навчально-методичну розробку можна використовувати під час проведення практичних занять з основної англійської мови зі студентами факультету іноземної філології та слухачами курсів інтенсивного вивчення англійської мови, а також усіма тими, хто самостійно вивчає іноземну мову.
Навчально-методична розробка «Big Close Up» призначена для студентів 1-4 років навчання спеціальності «Прикладна лінгвістика» факультету іноземної філології.