Програмування фізкультурно-оздоровчих занять для учнів загальноосвітніх навчальних закладів - Войнаровська, Н.; Захожий, В.; Voinarovska, N.; Zakhozhyi, V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2010)
У процесі фізкультурно-оздоровчих занять учнів загальноосвітніх навчальних закладів доцільно використовувати комплексний варіант оздоровчого тренування, що передбачає розвиток витривалості, сили, швид-кості, спритності, гнучкості та швидкісно-силових якостей. Максимальна частота серцевих скорочень під час виконання вправ аеробного характеру не повинна перевищувати 202–210 уд./хв. Нижня межа ЧСС складає 145–160 уд./хв, верхня межа – 175–180 уд./хв. Ефективний рівень ЧСС під час виконання аеробних вправ складає 145–180 уд./хв. Із підвищенням фізичного стану учнів збільшувалася зона інтенсивності виконання фізичних вправ. The comprehensive health improving training should be used during physical training classes of secondary school students; it includes the development of endurance, strength, speed, agility, flexibility, and power-speed qualities. Maximum heart rate during aerobic exercises should not exceed 202–210 beats per minute. Lower limit of heart rate is 145–160 beats per minute, the upper limit – 175–180 beats per minute. The efficient level of heart rate during aerobic exercises is 145–180 beats per minute. Increasing the students’ physical fitness the exercise intensity was enlarged.
Program Development of Physical Training Classes for Secondary School Students
Keywords: фізкультурно-оздоровчі заняття; програмування; учні загальноосвітніх навчальних закладів; дозування фізичних навантажень; physical training classes; program development; secondary school students; physical activity measuring