Таксаційно-селекційна оцінка архівно-маточної плантації Ковельського лісництва 1984 р. створення - Антонюк, Роман Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Архівно-маточні плантації, або архіви клонів, мають виняткове значення для збереження та вивчення цінних генетичних ресурсів деревних порід. Вони створюються шляхом вегетативного розмноження плюсових дерев, що дозволяє зберегти їх спадкові особливості та забезпечує можливість багаторічного моніторингу ростових і адаптивних властивостей. Такі об’єкти виступають основою для селекційної роботи, оскільки забезпечують постійний доступ до перспективного вихідного матеріалу для створення високопродуктивних лісонасіннєвих плантацій. У першому розділі розглянули перспективність підвищення продуктивності лісів шляхом розвитку лісової селекції, а також сучасні наукові селекційні дослідження європейських вчених. В другому розділі здійснили короткий опис матеріалів та методів дослідження. Виведення із загальної кількості клонів на плантації перспективних по ряду показників описано в третьому розділі. В четвертому розділі описано економічну ефективність створення майбутніх ділянок за допомогою клонового садивного матеріалу. П’ятий розділ містить в собі техніку безпеки при зборі живців і створенні клонових плантацій. Висновки за результатами роботи наведені перед списком використаної літератури. Магістерська робота виконана на 60 сторінках друкованого тексту, містить 12 таблиць і 4 рисунки.
Keywords: архівно-маточна плантація; клон; показник швидкості росту; комплексна оцінка